Kuinka backgammonia pelataan?

Backgammon, yksi maailman vanhimmista lautapeleistä, yhdistää taitoa, strategiaa ja onnea ainutlaatuisella tavalla. Tämä klassinen peli on hurmannut pelaajia vuosituhansien ajan ympäri maailmaa. Tässä artikkelissa perehdymme syvällisesti backgammonin saloihin, aloittelijasta kokeneeseen pelaajaan.

Opit kuinka pelilauta asetetaan oikein, millaisia ovat voittostrategiat, kuinka voit poistaa pelinappuloita pelilaudalta sekä tutustut tuplauksen jännittävään maailmaan. Ymmärrät myös erilaiset voittotavat, backgammonit ja gammonit sekä tiedät mitä välineitä tarvitset backgammonin pelaamiseen. Olipa intohimosi sitten juuri syttynyt backgammoniin tai haluat vielä syventää tietojasi, tämä opas on avain pelin sääntöjen opetteluun.

Näin voit pelata backgammonia: pelilaudan valmistelu

Jotta voit aloittaa backgammonin pelaamisen, on tärkeää tietää, kuinka pelilauta valmistellaan oikein. Backgammon-lauta on jaettu 24 kolmioon, joita kutsutaan myös pisteiksi. Kaksi pelaajaa istuvat vastakkaisilla puolilla lautaa ja pelilaudan keskellä kulkee syvä jakoviiva, joka erottaa pelilaudan kummankin puolen.

Jokaisella pelaajalla on oma kotialueensa, jossa he yrittävät kerätä ja poistaa nappulansa pelilaudalta, ja siitä käsin he pyrkivät estämään vastustajaa tekemästä samaa. Pelin tavoitteena on poistaa kaikki omat nappulat pelilaudalta ennen vastustajaa, ja pisteet auttavat pelaajia seuraamaan pelin etenemistä. Voit lukea lisätietoa pelistä myös netistä, esimerkiksi backgammononline.fi -sivustolta.

Backgammonin pelilaudalla nappulat asetetaan seuraavalla tavalla:

 1. Aseta pelilauta oikein. Aseta backgammon-pelilauta tasaiselle pinnalle siten, että kummallakin pelaajalla on pelilaudan yläpuolella oma kotialueensa. Yleensä pelaajat istuvat lautaa vastapäätä.
 2. Aloitusnappuloiden asettaminen. Jokaisella pelaajalla on 15 nappulaa, jotka asetetaan pelilaudalle alkutilanteessa seuraavasti:
  • Kaksi nappulaa sijaitsee pisteellä numero 24 omalla kotialueella
  • Viisi nappulaa sijaitsee pisteellä numero 13 omalla kotialueella
  • Kolme nappulaa sijaitsee pisteellä numero 8 omalla kotialueella
  • Viisi nappulaa sijaitsee pisteellä numero 6 omalla kotialueella
 3. Heitä aloitusnoppia. Pelaajat heittävät vuorotellen kahta kuusisivuista noppaa määrittääkseen, kumpi aloittaa pelin. Korkein heittäjä aloittaa ja käyttää noppien tulosta liikuttaakseen nappuloitaan eteenpäin.

Kun nappulat on asetettu pelilaudalle, peli voi alkaa. Pelaajat pyrkivät liikuttamaan nappuloitaan kohti vastustajan kotialuetta ja samalla estämään vastustajan nappuloita liikkumasta.

Voittostrategiat

Backgammon on monimutkainen peli, jonka voittaminen vaatii harkittua strategiaa ja taktiikkaa. On olemassa useita voittostrategioita, mutta kaikki ne edellyttävät pelaajalta taitoa ja pelisilmää.

Yksi keskeinen voittostrategia on kotialueen hallitseminen. Pyri saamaan mahdollisimman monta nappulaasi kotialueellesi ja estämään vastustajaasi tekemästä samaa. Kun sinulla on enemmän nappuloita kotialueellasi, voit turvata ne ja vähentää riskiä niiden lyömisestä.

Toinen tärkeä strategia on estäminen. Yritä estää vastustajaa liikkumasta eteenpäin pelilaudalla. Voit tehdä sen sijoittamalla useampia nappuloita samalle pisteelle, jolloin vastustaja ei voi siirtyä siihen. Estäminen voi hidastaa vastustajan etenemistä ja antaa sinulle etua.

Nopat ovat myös tärkeä osa strategiaa. Opi käyttämään noppien lukemia taktisesti. Joskus on parempi liikuttaa vain yhtä nappulaa nopeasti, kun taas toisinaan voit hyötyä siirtämällä useampaa nappulaa pieniä matkoja.

Yllättävät tilanteet ovat osa backgammonia, ja pelaajien on oltava valmiita sopeutumaan ja muuttamaan strategiaansa tarvittaessa. Kokeneet pelaajat oppivat tunnistamaan parhaat strategiset valinnat kullekin tilanteelle, mutta backgammonin pelaaminen vaatii aina taitoa ja kokemusta.

Lyöminen ja palauttaminen

Backgammonissa lyöminen ja palauttaminen ovat keskeisiä käsitteitä, jotka liittyvät nappuloiden liikuttamiseen pelilaudalla. Lyöminen tapahtuu kun pelaajan nappula pysähtyy pisteeseen, jossa vastustajan nappula on yksin. Tällöin vastustajan nappula lyödään pois pelilaudalta ja siirretään pois pelistä. Lyöminen on tärkeä osa backgammon-strategiaa, ja se voi hidastaa vastustajan etenemistä merkittävästi. Taitava lyöminen voi antaa pelaajalle etua pelissä.

Palauttaminen puolestaan viittaa lyötyjen nappuloiden palaamiseen peliin. Kun pelaajan nappula on lyöty, se on palautettava peliin vastustajan kotialueen reunaan. Palauttaminen on tärkeä askel, koska lyödyt nappulat voivat palata peliin ja vaikuttaa sen lopputulokseen.

Lyöminen ja palauttaminen ovat strategisia elementtejä, jotka pelaajien on otettava huomioon suunnitellessaan siirtojaan backgammonissa. Näiden käsitteiden ymmärtäminen ja niiden oikea-aikainen käyttö voivat tehdä suuren eron voittamisen ja häviämisen välillä.

Näin poistat pelinappuloita pelilaudalta

Pelinappuloiden poistaminen pelilaudalta on keskeinen vaihe backgammonissa, ja se merkitsee voiton lähestyvän. Tämä vaihe vaatii pelaajalta tarkkaa strategista harkintaa ja taitoa.

Kun kaikki pelaajan nappulat ovat siirtyneet hänen kotialueelleen, ne on aika poistaa pelilaudalta. Tätä tehdään noppalukujen määrän perusteella. Jos pelaajalla on esimerkiksi silmälukujen 5 ja 3 nopat, hän voi siirtää nappulaa kahdeksan ruutua eteenpäin, kunhan ne ovat edenneet riittävän pitkälle kotialueella.

Tavoitteena on poistaa kaikki nappulat mahdollisimman nopeasti. Poistetut nappulat ovat turvassa vastustajan iskuilta ja voitto lähestyy. Pelinappuloiden poistaminen vaatii tarkkuutta ja nopeutta, ja pelaajien on arvioitava, milloin on sopiva aika aloittaa poistaminen. Virheellinen ajoitus voi antaa vastustajalle mahdollisuuden kääntää pelin kulun.

Tuplaaminen

Tuplaaminen, eli doubling, on keskeinen osa backgammonin strategiaa ja se liittyy panosten kasvattamiseen pelissä. Se tarkoittaa tilannetta, jossa yksi pelaajista ehdottaa pelin panosten kaksinkertaistamista. Tämä ehdotus voi tapahtua missä tahansa vaiheessa peliä ennen kuin peli on päättynyt.

Kun pelaaja ehdottaa doublingia, hän asettaa kaksinkertaistuvan kuution (double cube) pelilaudalle. Vastustajalla on nyt kaksi vaihtoehtoa: hän voi joko hyväksyä tuplauksen, jolloin panokset kasvavat kaksinkertaisiksi tai hän voi luovuttaa pelin. Jos vastustaja luovuttaa, hän tunnustaa pelin menetykseksi, ja ensimmäinen pelaaja voittaa.

Tuplauksen tarkoituksena on lisätä jännitystä peliin ja antaa pelaajille mahdollisuus arvioida tilanteensa. Se vaatii pelaajilta strategista harkintaa, koska tuplauksen hyväksyminen tai hylkääminen riippuu pelitilanteesta ja pelaajien luottamuksesta omiin taitoihinsa. Tuplauksen käyttö on yksi niistä tekijöistä, jotka tekevät backgammonista monimuotoisen ja jännittävän pelin.

Backgammonit ja gammonit

Backgammonin ja gammonin ero liittyy voiton ehtoihin ja siihen, miten peli päättyy. Kumpikin näistä termeistä tarkoittaa erityistä voitto- ja pistejärjestelmää backgammonissa.

Pelaaja saa backgammon-voiton, kun hän onnistuu voittamaan pelin siten, että vastustajalla on nappula jäljellä joko pelilaudan ulkopuolella tai vastustajan sisäpelialueella (kotialueella). Backgammon on arvokkain voitto ja se tuo pelaajalle kolme kertaa sen pistemäärän, joka oli pelissä sovittu voittoon vaadittu määrä.

Gammon-voitto saavutetaan, kun pelaaja voittaa pelin ja vastustajalla ei ole yhtään poistettua nappulaa, eli kaikki vastustajan nappulat ovat joko pelilaudan ulkopuolella tai kotialueen ulkopuolella. Gammon on myös arvokas voitto ja se tuo pelaajalle kaksinkertaisesti sen pistemäärän, joka oli pelissä sovittu voittoon vaadittu määrä.

Tarvikkeet

Backgammonin pelaamiseen tarvitaan vain muutama yksinkertainen tarvike, jotka tekevät pelistä helppoa ja nautinnollista. Backgammon-pelilauta on pelin keskipiste. Se koostuu 24 kolmiosta, joita kutsutaan pisteiksi. Pelilaudan kaksi puolta ovat usein eriväriset. Lauta taittuu keskeltä, mikä tekee siitä kätevän säilyttää ja kuljettaa.

Pelilaudan lisäksi peliin tarvitaan 15 nappulaa kummallekin pelaajalle. Nämä nappulat ovat yleensä eri värisiä, kuten valkoisia ja mustia, jotta pelaajat voivat erottaa omansa vastustajan nappuloista. Backgammonissa käytetään kahta kuusisivuista noppaa. Näillä nopilla heitetään pelissä ja niillä määräytyy se, kuinka monta ruutua nappulat siirtyvät.

Nämä yksinkertaiset tarvikkeet ovat siis kaikki, mitä tarvitset nauttiaksesi pelistä. Pelilauta ja nappulat ovat usein tyylikkäitä ja houkuttelevia, mikä tekee pelistä visuaalisen miellyttävyyden lisäksi haastavan ja hauskan.

Yhteenveto

Backgammon on ikivanha lautapeli, joka vaatii taitoa, strategiaa ja tuuriakin. Peliin tarvitaan vain muutamia välineitä, joten itse pelin valmistelu ei vie kovinkaan kauaa. Lautapelien ja pelien pelaamisella on monia etuja yleiselläkin tasolla, kuten stressin vähentyminen ja sosiaalisten taitojen kehittyminen. Backgammon onkin oiva lautapelivalinta kahdelle pelaajalle. Backgammon tarjoaa hauskaa ja haastavaa ajanvietettä kaikille lautapelien ystäville.

UKK

Olemme nyt käyneet läpi backgammonin keskeiset säännöt. Katsotaan vielä lopuksi usein kysytyt kysymykset ja vastaukset niihin.

Mitkä ovat backgammonin perussäännöt?

Backgammonissa pelaajat liikuttavat nappuloitaan noppien lukumäärän mukaisesti yrittäen siirtää ne omalle kotialueellensa ja poistaa ne pelilaudalta.

Kuinka valmistelen backgammon-laudan peliä varten?

Aseta pelilauta siten, että jokaisella pelaajalla on omat nappulansa vastakkaisilla puolilla lautaa. Jokainen pelaaja aloittaa 15 nappulalla kotialueensa ulkopuolella.

Mitkä ovat yleisiä strategioita ja taktiikoita backgammonissa?

Yleisiä strategioita ovat kotialueen hallitseminen, estäminen, noppien taktinen käyttö ja nappuloiden poistaminen pelilaudalta. Voittostrategia riippuu pelitilanteesta.