Bitcoin – kryptovaluuttojen kulta

Bitcoin on kryptovaluutta eli digitaalinen valuutta, joka tuli toiminnalliseksi vuoden 2009 tammikuussa. Sen avulla käyttäjät voivat ostaa tavaroita ja palveluita nimettömänä ilman pankkitietojensa jakamista. Bitcoin-tapahtumat perustuvat avoimen lähdekoodin teknologiaan. Tämä teknologia luo turvallisen järjestelmän, joka tallentaa jokaisen transaktion muuttumattomaan julkiseen tilikirjaan, jota kutsutaan lohkoketjuksi. Bitcoin on myös historian ensimmäinen kryptovaluutta eli kryptografiaa hyödyntävä maksuprotokolla. Bitcoinista käytetään lyhennettä BTC.

Bitcoinin synty

Bitcoinin loi alun perin nimetön henkilö tai ryhmä ihmisiä salanimellä Satoshi Nakamoto. Bitcoinin ideana oli luoda hajautettu rahamuoto, joka olisi vapaa hallituksen valvonnasta ja manipuloinnista. Tarkoituksena oli, että tämä toimisi muihin maksuvälineisiin rinnastettavana sähköisenä valuuttana. Bitcoin on saanut paljon huomiota osakseen lanseerauksensa jälkeen, sillä se lupaa nopeampia ja halvempia maksuja kuin perinteiset menetelmät, kuten luottokortit tai pankkisiirrot. Maksujen lisäksi Bitcoinia voidaan käyttää myös sijoitusomaisuutena, sillä sen hinta on epävakaa ja se pystyy säilyttämään arvonsa pitkälläkin aikavälillä. Voit perehtyä kryptoihin ja Bitcoinin ostamiseen syvemmin Plock.fi -sivustolla.

Turvallisuus

Bitcoinin avulla käyttäjät voivat suorittaa turvallisia verkkomaksuja ja säilyttää rahaa ilman pankkien kaltaisia välikäsiä. Vaikka Bitcoinin taustalla ei ole mitään fyysistä hyödykettä, siitä on nopeasti tullut yksi suosituimmista maksutavoista sen alhaisen transaktiomaksun ja yleisen turvallisuuden ansiosta. Bitcoinin hajautettu luonne tekee siitä houkuttelevan myös niille, jotka arvostavat yksityisyyttä ja anonymiteettiä rahaliikenteen yhteydessä. Näistä eduista huolimatta bitcoinien käyttöön liittyy silti riskejä, etenkin jos et toimi asianmukaisin varotoimin sitä ostaessasi tai sitä säilyttäessäsi.

On myös tärkeää huomata, että Bitcoin-tapahtumat eivät ole peruutettavissa, eli kun olet lähettänyt jollekin bitcoineja, niitä ei voi ottaa takaisin, ellei vastaanottaja anna siihen suostumustaan. Tämä tekee siitä turvallisen petoksia vastaan, sillä kolmas osapuoli ei voi mitenkään ottaa digitaalista valuuttaasi ilman lupaasi. Tarkista myös osoite aina kahdesti ennen varojen lähettämistä – väärän osoitteen syöttäminen voi tarkoittaa, että menetät varasi lopullisesti.

Laillistettu rahoitusväline

Bitcoinin kaltaisten digitaalisten valuuttojen suosion kasvu on johtanut myös alan sääntelyn lisääntymiseen. Hallitukset eri puolilla maailmaa ovat alkaneet tunnustaa kryptovaluutat laillisiksi rahoitusvälineiksi ja ovat ryhtyneet toimiin varmistaakseen, että niitä säännellään asianmukaisesti omilla lainkäyttöalueillaan. Koska Bitcoin ei ole viranomaisten liikkeelle laskema, esimerkiksi Suomen Pankki ei tästä syystä määrittele sitä viralliseksi valuutaksi, mutta muun muassa El Salvadorissa Bitcoin on jo virallinen valuutta.