Osakkeiden ostaminen verkossa – näin helppoa se on

Osakesijoittamisesta on tullut suosittua ja siitä ovat kiinnostuneet myös nuoret. Sillä halutaan taata mukavampi tulevaisuus ja nauttia riskin tuomista hedelmistä. Osakkeita voi ostaa myös helposti verkossa ja kerromme siitä tässä artikkelissa tarkemmin.

Osakkeiden ja sijoittamisen hallinta ja seuranta voivat tuntua aloittelijalle vaivalloiselta, mutta kun perusasiat on selvitetty, voi asiassa päästä mukavasti eteenpäin. Sijoittaminen mielletään usein järkevämmäksi kuin pelkkä säästäminen, koska sen korkoa korolle -ilmiö kantaa hedelmää pidemmälle. Sijoittamista voi oppia nykyään helposti netissä, jossa oppejaan tarjoaa muun muassa osakekoulu.com.

Arvo-osuustilillä alkuun

Osakkeiden hankkimisen ensimmäinen askel on arvo-osuustili, jota tarvitset erilaisten arvopaperien säilytykseen. Arvopapereita voivat olla nimenomaan osakkeita ja rahastoja, jotka säilyvät arvopapereissasi. Jos sinulla ei ole arvo-osuustiliä, et voi ostaa etkä myydä osakkeitasi pörssissä.

Arvo-osuustilin luominen on nykyään helppoa ja se onnistuu kätevästi omalta tietokoneeltasi. Kun valitset arvo-osuustiliäsi netissä, kannattaa sinun tarkistaa ensin kustannukset, joita voi syntyä kyseisestä kaupankäynnistä. Jokaisella välittäjällä on nimittäin omat hintansa, joita voit vertailla ennen kuin avaat arvo-osuustiliäsi.

Kehitä sijoitusstrategiaasi

Kun arvo-osuustili on valittu, voit alkaa pohtia sijoittamistasi käytännössä. Voit pohtia strategiaasi yhdessä arvo-osuustilin välittäjän kanssa. Strategian hahmotuttua olet valmis tekemään ensimmäiset osakekaupat. Muistathan kuitenkin tehdä ennen osakkeiden ostamista huolellisen analyysin osakkeesta ja sen yhtiöstä, johon haluat sijoittaa.

Sinun ei tarvitse tehdä valintaa yksin, vaan voit turvautua eri ammattilaisten puoleen, jotka voit tavoittaa nykyään netissä sopiaksesi ajan konsultointiin. Asiantuntija voi antaa sinulle tietoa ja analyysia eri yhtiöistä ja niiden osakkeista ja voitte yhdessä katsoa, sopiiko mahdollinen sijoittaminen strategiaasi.

Käytäntö opettaa parhaiten

Paras tapa opetella sijoittaminen on kuitenkin aloittaa sijoittaminen. Käytäntö ei nimittäin koskaan korvaa teoriaa, vaikkakin on hyvä ottaa muutamia tärkeitä perusteita selville ennen kuin hyppäät pörssimereen.

Myös kiinnostus osakemarkkinoita kohtaan herää huomattavasti, kun sinulla on omaa rahaa sijoitettuna arvopapereihin. Lisäksi sijoitustaitosi karttuvat käytännön opeissa, ja vastoinkäymisetkin voivat tarjota sinulle mitä parhaimpia oppeja.

Suurempi vai pienempi yhtiö

Kun olet pohtinut muutaman päivän sijoittamisen eri perusteita ja päättänyt sijoittaa ensimmäiseen yritykseen. Julkisesti listattujen yhtiöiden kaupankäyntivolyymit eroavat toisistaan riippuen yrityksen koosta. Jos kyseessä on pienempi yritys, käydään osakkeilla kauppaa todennäköisesti vähemmän verrattuna suurempiin yrityksiin.

Tätä toimintamenetelmää kutsutaan vaihdoksi, joka määrittää myös spreadin koon. Spread on korkeimman ostotason ja alimman myyntitason erotus ja se on yleensä suurempi pienivaihtoisten osakkeiden kohdalla. Tämä johtuu kysynnän ja tarjonnan vaikeammasta kohtaamisesta vähäisen kaupankäynnin takia.

Osto- ja myyntitasot käytännössä

Osto- ja myyntitoimeksiannoista muodostuu tarjoustasot, jotka ovat sijoittajien asettamia tasoja markkinoille. Ostotasot näyttävät, kuinka monta osaketta yleisö on valmiina ostamaan tiettyyn hintaan. Myyntitasoissa näet puolestaan hinnan, jolla yleisö on valmis myymään osakkeen.

Sinulla on mahdollisuus ostaa haluamasi määrä osakkeita suoraan myyntitasolta, jos sinusta tuntuu, että jäät ilman osakkeita. Välittäjä tekee työn puolestasi ostamalla osakkeen aina edullisimpaan hintaan mitä markkinoilla on tarjolla, joten jos teet pienen näppäilyvirheen tietokoneellasi, ei ostotoimeksiannon hintakaan koidu sinulle liian tyyriiksi.

Ajoitus ei tottele markkinoilla

Ennen kuin riennät innolla osakekaupoille, muistathan kuitenkin olla yrittämättä ajoittaa markkinoita. Jos kohdallesi tulee hyvä ostokohde, niin käytä tilaisuutesi ja osta sitä. Ole myös maltillinen osakkeidesi myymisessä. Jos osakkeen hinta putoaa, ei sitä kannata myydä heti pois ilman järkevää syytä. Sijoittamisen taika piilee ajassa, sillä pitkällä tähtäimellä saat suurella todennäköisyydellä sijoituksellesi tuottoa, kunhan pääsi pysyy kylmänä ja salkussasi on laadukkaita yhtiöitä.