Suojaa tietokoneesi hyökkäyksiltä

Surffatessasi internetissä tietokoneesi voi joutua hyökkäyksen kohteeksi täysin huomaamatta. Haittaohjelmia saattaa levitä sinulle jaetun tiedoston kautta tai vaikkapa sähköpostin liitteenä. Haittaohjelmia eli viruksia on monenlaisia, kuten matoja, troijalaisia, makroja ja sähköpostiosoitteestasi roskapostia suoltavia spämmejä. Pahimmassa tapauksessa tietokoneellesi on asentunut jopa lunnaita vaativia kiristysohjelmia tai tietojen kalasteluohjelmia, jolloin esimerkiksi pankkitunnuksesi voivat joutua vääriin käsiin. Tietokone kannattaa siis suojata virustorjuntaohjelmalla.

Mistä tiedän, onko koneessani virus

Tietokonevirukset voivat oireilla monella tavalla. On syytä epäillä virustartuntaa mikäli koneen käynnistys vie aikaa, ohjelmat latautuvat hitaasti tai ne kaatuvat kesken käytön. Tiedostoja voi kadota, tuttavasi voivat ihmetellä nimissäsi lähetettyjä erikoisia sähköpostiviestejä tai pankkitililtäsi saattaa lähteä ylimääräisiä veloituksia.

Kuinka voin torjua viruksia

Virustorjuntaan voidaan käyttää VPN eli Virtual Private Network -ohjelmaa, jonka avulla voit käyttää tietokonettasi turvallisesti. VPN salaa dataliikenteesi ja tämän vuoksi monet yritykset käyttävät ohjelmaa hyväkseen järjestäessään etäpalavereita tai työntekijöiden työskennellessä etätyönä. Myös yksityiset ihmiset ovat alkaneet kiinnostua ja hakea tietoa näistä turvallisista erillisverkoista.

Nettiarvosteluja ilmaisista suomalaisista VPN-palveluista löytyy paljon. Esimerkiksi Avast tarjoaa helppokäyttöisen tietoturvaohjelman, jolla suojaat tietokoneesi. Lue lisää täältä: avast-antivirus.fi. Ohjelman asennus on helppoa ja nopeaa ja valittavanasi on erilaisia ohjelmistopaketteja, kuten esimerkiksi Internet Security ja Premium Protection. Voit ladata Avastin tietoturvaohjelman ilmaiseksi, määritellä suojauskohteet ja -työkalun sekä valita käytettävän kielen. Sitten vain testaamaan ohjelmaa!

VPN-ohjelman käyttö

Voit käyttää VPN -ohjelmaa pöytätietokoneen lisäksi älypuhelimessa tai tabletissa sekä kannettavassa tietokoneessa. Kun olet valinnut itsellesi sopivan virustorjuntaohjelman, voit ladata sen kätevästi sovelluskaupasta. Yleisimmin VPN -ohjelmaa käytetään kolmeen tarkoitukseen:

  1. Internetin käytön suojaaminen avoimissa wifi-verkoissa
  2. Oman sijainnin salaaminen
  3. Maaestojen kielto

Internetin käytön suojaaminen avoimissa wifi-verkoissa

Avoimet wifi-verkot, myös silloin kun niitä käytetään salasanasuojauksella, ovat alttiita kyberhyökkäyksille. VPN-suojaus tarjoaa täydellisen yksityisyyden ja suojan mm. internetoperaattoreilta, mainostajilta, työnantajilta ym. joita kiinnostaa verkkotoimintasi. Voit käyttää VPN-suojauksen avulla tietokonettasi turvallisesti kaikissa julkisissa verkoissa olitpa sitten junassa, linja-autossa tai lentoasemalla. Avast SecurineLine VPN toimii ilman erillisiä järjestelmävaatimuksia ja yhteys on nopea.

Oman sijainnin salaaminen

VPN -käyttäjän sijainti on virtuaalinen: sijainti on siellä missä on valitsemasi VPN-palvelinkin on. Tämän vuoksi käyttäjää on vaikeaa löytää, koska kolmannet osapuolet eivät voi valvoa käyttämiäsi verkkosivustoja. Tunne kuitenkin vastuusi käyttäessäsi VPN-ohjelmaa, älä käytä sitä laittomien verkkosivustojen selailuun.

Maakieltojen esto

VPN:n avulla pääset eri suoratoistopalvelujen maailman laajuiseen sisältöön. Tavallisesti suoratoistopalvelut rajaavat sisältöään tilaajan kotimaan mukaan mutta käyttäessäsi suojattua erillisverkkoa eivät maarajoitukset koske sinua.

Kuinka valita itselle sopiva VPN-ohjelma

Tutustu eri VPN-ohjelmayrityksiin, lue huolellisesti palvelujen käyttöehdot, selvitä kuinka helposti saat apua ongelmatilanteissa ja lue muiden käyttäjien kokemuksia internetistä ilmainenvpn.fi. Kattava VPN-ohjelmien vertailusivusto antaa paljon informaatiota eri yritysten tarjonnasta. Lisätietoa saat myös Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.

Hyödyllisiä vinkkejä

  • VPN-palvelin kannattaa valita omalta maapallon puoliskolta, sillä mitä kauempana palvelin sijaitsee, sitä enemmän se saattaa vaikuttaa verkon käyttönopeuteen.
  • Pelkkä VPN ei torju haittaohjelmia vaan tarvitset myös virustorjuntaohjelman.
  • Pääsääntöisesti maksulliset ohjelmat ovat turvallisempia kuin ilmaiset ohjelmat.
  • Kyberturvallisuuskeskus suosittelee suosimaan kotimaista palvelun tarjoajaa.

Ilmainen vai maksullinen ohjelma?

Ilmaiset ohjelmat ovat useimmille riitäviä sisältäen yleensä helppokäyttöisiä toimintoja, hyvän virussuojan sekä joitakin älykkäitä erikoistoimintoja. Ohjelmat ovat helppokäyttöisiä ja niissä on erilaisia käyttötiloja valittavaksi sen mukaan, mitä kulloinkin tietokoneellasi teet.

Maksulliset ohjelmat ovat kehittyneempiä ja tarjoavat siten useampia toimintoja parhaan virustorjuntaohjelman lisäksi. Tällaisia ovat esimerkiksi puhditustyökalut, joilla pääset eroon roskatiedostoista ja vanhoista ohjelmista sekä salasanojen hallintaominaisuuksia. Tällainen ohjelmapaketti on esimerkiksi Avast Ultimate.

Suojaus kunnossa?

Nyt kun olet suojannut tietokoneesi VPN- ja viruksentorjuntaohjelmalla, voit työskennellä turvallisesti vaikkapa yrityksesi kotisivujen tai blogin parissa. Bloggaamisen aloittaminen tai omien kotisivujen perustaminen on helppoa yksityiskohtaisten neuvojemme avulla.